Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Toprak Analiz Paketi


      Topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit edilmesiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin ihtiyacı olan gübre cinsini ve miktarını belirlemek için toprak analizleri yapılmaktadır. Toprak analizlerinde; toprağın yapısı, karakteri ve bitki besin maddelerinin miktarları belirlenmektedir. Merkezimiz bünyesinde toprak analiz laboratuvarında genel olarak yapılan analizler; pH analizi, Tuzluluk, Organik Madde, Kireç, Azot, Potasyum, Fosfor, Sodyum, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Bakır, Çinko ve Mangandır.

Toprak Numune Alma Yöntemleri için Tıklayınız
                                                          TOPRAK ANALİZİ NUMUNELERİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 

  • Numunelerin K.Ü Merkez Laboratuvarı’na getirilmesine kadar geçen sürede muhafazasının sorumluluğu araştırmacıya aittir. Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren ve silinmeyecek şekilde etikete sahip olmalıdır. Numuneler 01’den başlanarak analizi talep eden araştırmacı tarafından mutlaka kodlanmalıdır. Analiz Raporunda sadece numune kodları belirtilecektir. Analiz için Merkezimize gelen tüm numuneler öncelikle MERLAB Numune Kabul Birimine ulaştırılarak kayıt altına alınmaktadır.
  • Toprak numuneleri en az 1 kg alınmalıdır. Tarladan toprak numunesinin nasıl alınacağına dair yöntem aşağıda belirtilmiştir. Orijinal numuneyi temsil eden numune/numuneler hacimlerine ve özelliklerine uygun olacak şekilde tercihen polipropilen kaplarda veya polietilen bir poşet içerisine konulmalıdır ve kapalı olarak teslim edilmelidir. Poşetin ağzı kapatılmamalıdır, toprağın nemlenmesi önlenmelidir.
  •  Analizi yapılacak örneklerde ön işlemlerin gerekli olması halinde analiz talep formlarında mutlaka belirtilmelidir. Yapılacak ön işlemler için de ek ücret alınır.
  •  Tarlaya tek yıllık ürün ekilecekse Toprak Analizi Paket 1 (Bünye, pH, tuz, kireç, yarayışlı fosfor, alınabilir potasyum, organik madde), yeni ağaç dikimi yapılacak ya da ağaçların olduğu bir tarla için toprak analizi yapılacaksa mikro besin elementlerin olduğu Toprak Analizi Paket 2 (Bünye, pH, tuz, kireç, organik madde, yarayışlı fosfor, alınabilir potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum, sodyum, mangan, bakır, demir, çinko, bor) ya da tüm toprak analizler yapılacaksa Toprak Analiz Paketi Ziraat Odası tercih edilebilir.
Tarladan toprak örneği alınması:
  • Toprak örnekleri alınmadan önce alanın genel görünümüne bakılıp eğim, yükseklik, drenaj, renk, toprak derinliği ve toprak yapısı yönünden çok farklı ise her farklı yer için ayrı örnek alınmalıdır. Toprak örnekleri alındığı araziyi temsil eden noktalardan alınmalıdır. Mevsime bağlı olmamakla beraber verimlilik (gübre tavsiyeleri yapma) amacı ile alınacak toprak örneklemesi, ekim yapılmadan veya gübre kullanılma tarihinden 1–2 ay önce alınmalıdır. Donlu, yağışlı günlerde örnekleme yapılmamalıdır. Toprak örnekleri çit, yol kenarı, harman yerlerinden, gübre yığını, su birikintisi olan yerlerden alınmamalıdır.
  • Alanın büyüklüğüne göre ve tarlanın bir tarafından öbür tarafına zikzak gidilerek yaklaşık 10-15 noktadan 0-30 cm toprak derinliğinden numune alınır. Toprak örneğinin alınmasında toprak burgusu yoksa toprak küreği (bel) kullanılmalıdır.
  • Gübreleme amacıyla seralardan ve tek yıllık bitkilerin yetiştirildiği tarlalardan 0-30 cm derinlikten, bağ ve meyve bahçelerinden 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinden iki adet veya 0-20, 20-40 ve 40-60 cm derinliğinden olmak üzere 3 adet alınmalıdır.
  • Her örnekleme bölümünün 10-15 ayrı noktasından toprak örnekleri alınarak bir kapta toplanır. Her noktadan örnek almak için V şeklinde 0-30 cm derinliğinde bir çukur açılır. Çukurun bir yüzeyinden toprak dilimi alınarak bir kaba konulur.
Bilgi için: E-posta: merlab@kastamonu.edu.tr
Tel: +90 366 280 10 00 (Dahili no:6705)