Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Numune Kabul Kriterleri


Analiz için Merkezimize gelen tüm numuneler öncelikle Numune Kabul Birimine ulaştırılarak kayıt altına alınmaktadır.

1. Numunelerin K.Ü Merkez Laboratuvarı’na getirilmesine kadar geçen sürede muhafazasının sorumluluğu araştırmacıya aittir.

2. Numunelerin özel saklama şartları varsa Analiz İstek Formunda ilgili bölümde belirtilmelidir.

3. Orijinal numuneyi temsil eden numune/numuneler hacimlerine ve özelliklerine uygun olacak şekilde tercihen polipropilen kaplarda veya cam kaplarda ağzı kapalı olarak teslim edilmelidir.

4. Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalıdır.

5. Numuneler 01’den başlanarak analizi talep eden araştırmacı tarafından mutlaka kodlanmalıdır. Analiz Raporunda sadece numune kodları belirtilecektir.

6. Numune içerisinde organik bileşik veya organik çözücüler varsa ayrıntılı olarak belirtilmelidir.

7. Analizi yapılacak örneklerde ön işlemlerin gerekli olması halinde analiz talep formlarında mutlaka belirtilmelidir. Yapılacak ön işlemler için de ek ücret alınır.

8. Soğuk zincir gerektiren numuneler, soğuk zincir bozulmadan laboratuvara getirilmelidir.

9. Yapılacak analiz süresi örneklerin kabul edildiği tarihinden itibaren iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Cihaz arızası, iş yoğunluğu vb. sebeplerle herhangi bir gecikme olması durumunda bilgilendirme yapılacaktır.

10. İletişim için: merlab@kastamonu.edu.tr adresi kullanılabilir. Ayrıca Numune Kabul Birimimize 0366 280 14 26 numaralı telefondan ulaşılabilir.

Cihazlara Özel Numune Kriterleri

Cihazlara Özel Numune Kabul Kriterlerini Görüntülemek İçin Cihaz İsimlerinin Üzerine Tıklayınız
XRF Cihazı Numune Kabul Şartları için tıklayınız.
• Metal içeren numuneler cihaza zarar verdiğinden dolayı eritiş ön işlemi yapılmamaktadır ve otomasyonda ‘Numune metal içermiyor’ kısmı mutlaka işaretlenmelidir.

• Toz, sıvı, pellet numuneler çalışılabilir. Toz numuneler 63 mikron boyutunda ve en az 6 g, sıvı numuneler en az 6 mL, yuvarlak pellet numuneler 32 mm çapında ve diğer pellet numuneler 3,8 x 3 cm boyutunda, ölçüm yüzeyi düz ve pürüzsüz olmalıdır.

• XRF spektrometresi Na (11) – U (92) aralığında elementel analiz yapabilmektedir. Sonuçlar ppm veya yüzde olarak verilmektedir.

• Numunelerin yeterli miktarda ve homojen olması tercih edilir, aksi takdirde analiz sonuçları farklılık gösterebilir, oluşacak olumsuzluklardan MERLAB sorumlu tutulamaz.